Nederlands
Gamereactor
previews
Blasphemous II

Blasphemous II voelt als een soepelere, meer gefocuste metroidvania

Ik heb het eerste uur in Sevilla gespeeld en veranderingen in het vervolg overschaduwden al mijn ervaring met het origineel.

HQ
HQ

Ik weet dat ik niet de enige ben die denkt dat, zelfs als de unieke overlevering en kunst het verschil maakten, de eerste stappen in het origineel Blasphemous een beetje ruw aanvoelden, vooral als je bij de lancering op de Nintendo Switch speelde. Fast forward naar een ongelooflijk succesvolle run met meer dan twee miljoen verkochte exemplaren en Blasphemous II is nu om de hoek, klaar om eind Q3 2023 uit te brengen. Gamereactor had het genoegen om gisteren het allereerste hands-on evenement van de game bij te wonen in Sevilla, in het handig gekozen Casa de Pilatos paleis, met het hele ontwikkelteam bij de hand, en ik ben blij te kunnen melden dat de stijfheid die mijn vroege tijd met de eerste game definieerde, verdwenen is.

Niet alleen dat, maar het voelt ook alsof dit al met al een veel soepelere en gevarieerdere metroidvania-ervaring zal zijn, waar vanaf het begin meer mogelijkheden worden geboden aan de speler en waar je je typisch labyrintische 2D-vierkante kaart op een meer natuurlijke manier doorkruist, bijna instinctief.

Blasphemous II
Dit is een ad:

De belangrijkste verandering deze keer is zo belangrijk dat het eigenlijk een groot deel van de ervaring vormt: vanaf het begin kun je je favoriete wapen selecteren voor het eerste derde deel van de game of zo. Dit bepaalt niet alleen je vechtstijl; Het betekent ook dat je wel of niet in staat zult zijn om verschillende gebieden te verkennen, omdat hendels en schakelaars binnen en buiten bereik komen.

In mijn geval sloeg ik de eerste paar snellere, meer populaire opties over en ging ik direct voor het langere bereik, ongelooflijk langzame en krachtige Veredicto-foelie. En de game dwong me om het goed te gebruiken op het volgende scherm, waar de eerste boss encounter zorgde voor een heel duidelijke intentieverklaring: als je het je niet herinnerde, is dit als de good 'ol Castlevanias of de Soulslike-games, waar je elke zet, elke ontwijking moet berekenen om niet ellendig te sterven elke mid-tot-major ontmoeting. Deze iets grotere vijand was een van de drie die me herhaaldelijk doodde tijdens mijn sessie, maar ik moet zeggen dat ik op een goede, "kom weer op me af je sucker" manier werd getriggerd, in plaats van gefrustreerd. Met andere woorden, het wordt een uitdagend, maar lonend spel.

Het wapen dat ik koos was erg rudimentair, maar verdomd voelde het goed. Ik kon verder weg blijven van mijn vijanden of ze halverwege de sprong raken, en het stelde me ook in staat om enkele van de geheime "baby-engeltjes" te verzamelen die rond het level verborgen waren. Bovendien kon ik mijn eigen pad maken, dat anders was dan degene waar ik stiekem een kijkje kon nemen op de schermen van de andere journalisten.

Blasphemous IIBlasphemous II
Dit is een ad:
Blasphemous IIBlasphemous II

Dat pad leidde me naar de City of the Blessed Name, samen met vier andere gebieden, wat veel zegt over de verscheidenheid aan scenario's gezien de beperkte tijd die we hadden. Hetzelfde kan gezegd worden over alle systemen die al heel snel in je reis in het spel komen, inclusief verzamelobjecten, nieuwe vaardigheden, met magie geladen aanvallen, executies (ja, ze zijn terug en een was heerlijk bruut), Bile Flasks, gebeden, gezangen, Penitent upgrades en meer. Het voelde eigenlijk een beetje overweldigend, maar het maakte me niet veel zorgen, omdat de game zelf een zeer boeiend tempo aanhield en het leek me een kwestie van wennen naarmate ik meer in nood was.

Een van de eerste vaardigheden werd gebruikt om specifiek gemarkeerde muren te beklimmen (denk aan Metroid Dread stijl), waardoor ik een deel van de weg kon terugvolgen om vervolgens nieuwe gebieden te bereiken. En een van de passieve vaardigheden werd me gegeven door een zeer interessant personage, een beeldhouwer die een lokale historische figuur eert (Martínez Montañés, de renaissancesnijder), in de vorm van een altaarstuk dat ik op mijn rug met me meedraag.

Blasphemous IIBlasphemous IIBlasphemous II

In die zin lijkt het vervolg opnieuw een fascinerend gebruik te maken van religieuze verwijzingen en mythen in combinatie met zijn eigen fictieve schrijven en de meer voor de hand liggende "Semana Santa" -inspiratie. Onderweg ontmoette ik natuurlijk verschillende vriendschappelijke of gewoon opportunistische personages en leerde ik een paar stukjes over de overlevering van de game, die opnieuw even cryptisch als diep en donker lijkt. Sommige sequenties, plaatsen en vijanden waren erg griezelig of zelfs ronduit verontrustend, wat net als in de eerste game de spanning verhoogde.

En ook al is het opzettelijk obscuur met zijn schrijven (hield van de leuke toets van de verzen van de beroemde dichter Miguel Hernández die je welkom heten in het spel, maar ik weet bijvoorbeeld nog niet wat ze eigenlijk betekenen), je missie als The Penitent One is vrij "duidelijk": je moet voorkomen dat de New Son wordt geboren, En om dat te doen, moet je omgaan met verschillende Confraternity, de spijt onthullen van de standbeelden die de stad vasthouden en de drie bewakers vinden. Een wandeling in het park.

Dus, nu we on topic zijn, vader, moet ik mijn zonden bekennen: ik heb de eerste Blasphemous niet volledig voltooid omdat ik me uiteindelijk onhandig en een beetje hopeloos voelde, net zo veel als ik van de presentatie en het verhaal hield. Deze keer raakte ik echter in de eerste plaats verslaafd aan de meer behendige gameplay, en dat zorgt ervoor dat ik veel meer wil leren van de wereld, de overlevering en de prachtige, verwrongen pixelart die ons over een paar maanden te wachten staan, samen met wat huiveringwekkende muziek. Zo introduceer je een vervolg, en met Silksong MIA (maar natuurlijk niet wetende hoe Blasphemous II zich op de langere termijn zal houden en ontvouwen) werd dit gewoon mijn meest verwachte metroidvania in 2023. Amen.

Blasphemous IIBlasphemous IIBlasphemous II