Nederlands
Gamereactor
previews
Citadelum

Eerste indrukken met Citadelum: Duim omhoog of duim omlaag?

"Waarom zou ik me zoveel zorgen maken over het zoveelste spel tussen de vele, vele anderen over deze jongens in toga's en sandalen?"

Ik herinner me dat ik niet zo lang geleden een artikel las waarin stond dat mannen bijna dagelijks aan het Romeinse Rijk denken. Ik weet niet zeker of ik zo ver leun, maar op een bepaalde manier kan ik me er enigszins in vinden, ook al begrijp ik nog steeds niet helemaal waarom. Komt het door de constante stroom van films, series en videogames die eromheen zijn gebaseerd? Of misschien bestaan media omdat we er dagelijks aan denken? Wat was er eerst, de kip of het ei? En nog belangrijker, waarom zou ik me zoveel zorgen maken over het zoveelste spel tussen de vele, vele anderen over deze jongens in toga's en sandalen? Wat onderscheidt deze?

Mijn eerste kennismaking met een strategiespel, zo lang als ik me kan herinneren, was met Dragons of Atlantis op Facebook. Herinnert iemand zich die tijd nog? Ik herinner me niet veel, maar ik herinner me duidelijk hoe het kind dat ik toen was, gefascineerd was door het idee om zijn eigen rijk op te bouwen en te beheren, veldslagen aan te gaan en alles op zijn pad te veroveren. Toegegeven, het was niet de beste game, maar het was degene die me echt verslaafd maakte. Het was een harde klap toen het van het platform werd verwijderd, en sindsdien heb ik moeite gehad om strategietitels te vinden die me net zo konden boeien als die eerste liefde (en ik heb er nogal wat geprobeerd). Deze keer heb ik de Citadelum demo een kans gegeven, en vandaag ben ik hier om mijn indrukken erover te delen.

HQ

In de vroege stadia van de demo, beschikbaar op Steam, voel je meteen dat het ontwikkelingsteam nauwgezet heeft gewerkt om de essentie van het Romeinse Rijk-tijdperk vast te leggen. Vanaf het begin maakt Citadelum indruk met zijn gedetailleerde instelling. De bouwmechanica is divers, variërend van het bouwen van huizen tot het beheren van basishulpbronnen zoals water en voedsel via aquaducten en boerderijen. De aandacht voor historische details is opmerkelijk, doet denken aan klassieke strategiespellen, maar speelt zich af in een veel specifiekere context.

De eerste missie omvat het bereiken van een bevolking van 35 plebejers, het sturen van 75 eenheden steen naar Rome en het creëren van een handelsroute met de stad Vettona. Wat me het meest opviel, was de integratie van de goden, wat volgens mij een geweldige zet is om zich te onderscheiden van de concurrentie. In de demo heb ik deze functie echter niet in detail kunnen verkennen. Ik moet ook vermelden dat veel aspecten van het spel me in sommige opzichten deden denken aan Draken van Atlantis: zelfs de goden en hoe je met hen omgaat (hoewel ik het niet uit de eerste hand kon ervaren), maar het vervangen van draken door goden uit het Romeinse pantheon, natuurlijk.

Dit is een ad:
CitadelumCitadelumCitadelum

In deze vroege versie zou ik kritiek hebben op het feit dat sommige gebouwen, zoals de brandweerkazerne, een grotere invloedsradius zouden moeten hebben. Anders word je gek met zoveel bouwen om een simpele brand te blussen. Ik denk dat ze het gezegde "Rome is niet in één dag gebouwd" hier een beetje te letterlijk hebben genomen. Natuurlijk! Vooral als het af en toe afbrandt! Na zoveel branden eindig je letterlijk te prutsen terwijl Rome brandt (en ik weiger hier de Nero Burning Rom-meme te gebruiken).

Ik weet niet hoe de volledige game zal uitpakken, maar de demo van Citadelum biedt een rijke verscheidenheid aan mechanica. Probeer het eens en je zult het zien. Tijdens het uur dat ik speelde, kun je naast de basisconstructie en het beheer ook andere functies ervaren, zoals het verkennen van de kaart, het creëren van handelsroutes, het beheren van belastingen en het toezicht houden op de gezondheid en het entertainment van de bevolking. Bovendien, met de toevoeging van mythologische elementen in de volledige versie, denk ik dat we een interessante extra strategielaag zullen hebben. En hoewel de demo slechts een klein voorproefje is van wat komen gaat, hint Citadelum al naar het potentieel ervan. Bovendien verhoogt het vooruitzicht van toekomstige updates met verbeteringen en fixes mijn verwachting voor de definitieve versie.

En het is niet alleen dat Citadelum klassiekers van het stedenbouwgenre oproept; Het tilt het concept naar een hoger niveau door geschiedenis en mythologie meesterlijk te integreren. Ik denk niet dat het een spel is dat alle strategieliefhebbers zal aanspreken, maar eerder degenen die specifiek geïnteresseerd zijn in deze periode. Hoewel, zoals ik al eerder zei, ze behoorlijk talrijk lijken te zijn. Ik veronderstel dat wanneer de ene deur sluit, er een andere opengaat.

Dit is een ad:
CitadelumCitadelum
HQ

Ik geloof echter dat de grootste uitdaging waarmee het spel te maken kan krijgen, de directe concurrentie is. Vergeleken met andere titels in het genre gericht op het oude Rome, zoals Caesar of Grand Ages: Rome, valt Citadelum op door zijn nadruk op mythologie en zijn nauwgezette historische weergave. Voor liefhebbers van pure strategie bieden games als Total War: Rome II echter een meer gerichte ervaring op militaire tactieken en het beheren van grootschalige rijken.

We kunnen pas een definitief oordeel vellen als we de volledige titel grondig hebben gespeeld, maar voor nu laat het de indruk achter dat als je primaire interesse ligt in diepe en complexe strategie, er waarschijnlijk meer toegewijde alternatieven zijn, zoals Total War: Rome II, die een sterkere focus bieden op strategische en tactische aspecten. Ik vind echter dat Citadelum naar voren komt als een uitstekende keuze binnen een specifieke niche - leuk en toegankelijk, vooral als startpunt voor diegenen die zich willen verdiepen in strategiespellen die zich in dit tijdperk afspelen. Dit is te danken aan het brede scala aan gameplay-mogelijkheden, de meeslepende setting en de integratie van mythologische elementen. Het komt allemaal neer op persoonlijke voorkeur. Immers, wat je ook kiest, alle wegen leiden naar Rome.

CitadelumCitadelumCitadelum
Citadelum