Nederlands
Gamereactor
reviews
Madison VR

Madison VR

De grootste ergernis van deze redacteur als het op horror aankomt, is dat je in veel te donkere kamers bent, veel puzzels oplost en meerdere keren van schrik op en neer springt...

De bekentenis die ik hier meteen moet doen is vrij eenvoudig; Ik ben een echte watje als het op horror aankomt. Maar tegelijkertijd is het een gecompliceerde relatie, omdat ik zonder grote problemen wat spelletjes met deze elementen kan spelen, maar als het op film aankomt, kost het me veel moeite om in mijn eentje een horrorfilm te kijken. Met gezelschap is het oké. Alleen gebeurt het helemaal niet. Dus omdat VR die extra onderdompeling en dimensie toevoegt, wist ik van tevoren dat Madison moeilijk zou zijn om door te zitten. Maar aangezien ik degene ben in het redactieteam wiens taak het is om de weinige PSVR2-titels die verschijnen te beoordelen, is er niet veel anders te doen.

Het is bijna twee jaar geleden dat Madison werd vrijgelaten. Dit is een pure VR-versie van dezelfde ervaring. Het begint, en gaat door, net als toen; Je wordt wakker met bebloede handen en weet niet echt wie je bent, wat je moet doen of wat er gebeurt. Er wordt op een deur geklopt, er worden vreselijke dingen geroepen, en dan begint de vreemde ontsnapping uit een huis van het enge soort, op zijn zachtst gezegd.

Madison VR

Het spel richt zich vooral op puzzels en sfeer. Wat betreft de eerste, het grote spelmechanisme is een polaroidcamera die je al vroeg vindt. Het wordt veel gebruikt en is ook, op zijn momenten, iets dat je überhaupt vooruit helpt. De introductie ervan gaat hand in hand met hoe de meeste puzzels die je moet oplossen werken, waarbij een snelle flits meer kan onthullen dan je hoopt en waar de foto moet worden ontwikkeld door hem te schudden, wat natuurlijk een beetje extra leuk wordt in VR. Over het algemeen zijn al deze bewegingen en interacties die je met je handen maakt iets dat laat zien waarom dit formaat zo geweldig is als het gewoon interactief is.

Madison VR
Dit is een ad:

Er zijn echter twee grote problemen; Ten eerste is het spel extreem gevoelig voor waar je staat en ontstaat er enige frustratie wanneer precisie nodig is voor eenvoudige dingen. Ik begrijp dat je de werkelijkheid wilt nabootsen in plaats van objecten die naar je handen worden geteleporteerd, maar soms voelt het echt alsof je iets vasthoudt, maar het wordt niet opgepakt. Of het is dat een deur niet opengaat ondanks dat je de hendel vasthoudt en draait. Het andere probleem is dat wanneer je op het punt staat iets te openen, de natuurkunde alle kanten op gaat. Een eenvoudige lade kan in en uit en je moet stoppen en er voorzichtig met één hand aan trekken om iets op te pakken dat erin zit. Het oppakken en openen van deuren gaat dus niet zo soepel als het zou moeten zijn om te voorkomen dat je soms geïrriteerd raakt. Omdat het spel vol zit met dergelijke interacties, wordt het op de lange termijn een echt nadeel.

Het oppakken van eenvoudige dingen om verder te gaan wordt ook een nogal vervelend moment. Er zijn sleutels of andere dingen die moeten worden opgehaald, in een beperkte ruimte worden geplaatst rond wat je bij je kunt dragen, dan moet je ergens heen en het op de juiste plaats leggen. Je had hier zeker wat stappen kunnen overslaan, hoewel ik ook begrijp dat het spannend moet zijn om de omgeving te doorzoeken. De game verknoeit de boel ook een beetje met dingen die pas later worden opgelost, dus je ziet veel dingen, maar moet terugkeren wanneer de game besluit dat het tijd is om ze op te lossen. Ik denk dat dat ontwerp behoorlijk slecht is en hier komt het meerdere keren voor. Als ik een codeslot of iets dergelijks vind en uitzoek hoe ik het kan oplossen, wil ik het meteen kunnen doen en niet wanneer het spel besluit dat het tijd is.

Madison VR

Dus juist daar heb ik zoveel moeite mee. Angst. Ja, dit is soms echt eng. Natuurlijk word je een beetje gehard naarmate het spel vordert, maar het schrikt nog steeds op verschillende manieren heel effectief. Geluid, sfeer, plotse dingen uit je ooghoeken... Er is geen tekort aan dingen om je te laten springen. Als je van dit soort dingen houdt, dan is het absoluut niets om over te praten, want dan past Madison een beetje extra voor het type dat er een kick van krijgt. Alles voelt dichterbij, tastbaarder en vooral enger in VR. Toen de allereerste beweging van het spel in mijn ooghoek verscheen, was ik klaar om het uit te schakelen, ineen te krimpen en toe te geven dat mijn hart dit niet aankan.

Dit is een ad:

Wat het VR-gedeelte betreft, valt er veel voor te zeggen, afgezien van de eerder genoemde gebrekkige besturing. De visuals geven een ongelooflijk goede indruk waarbij met name de lichtbronnen geprezen moeten worden. Dit is precies het soort dingen dat ik altijd zorgvuldig onder de loep neem met betrekking tot de visuals en als het om VR gaat, denk ik bijna dat het extra belangrijk is. Er zijn enkele delen die iets te donker zijn, en hoewel Sony's VR-headset scherpe lenzen en een hoge resolutie heeft, is er nog steeds een beetje van die typische grijsheid op objecten verder weg. Het is hier echter niet bijzonder slecht, en als het op visuals aankomt, is dit over het algemeen absoluut top. De omgevingen zijn gevarieerd ondanks het feit dat je grotendeels door een huis en zijn kamers dwaalt, de details zijn talrijk en ik begreep vrijwel gedurende mijn speeltijd waarom ze deze game naar VR wilden brengen, omdat het echt goed past bij het formaat. Daarnaast is er een soundtrack die de sfeer vreselijk effectief versterkt en vaak minstens zo eng is als de dingen die je ziet. Er zijn veel krakende en mysterieuze geluiden die voor een soms fantastische sfeer zorgen.

Madison VR

Soms is er een discussie over een soort objectiviteit rond games en het kunnen zien welke kwaliteiten het heeft, zelfs als je het zelf niet waardeert. Ik zal niet zo ver gaan om te zeggen dat ik denk dat Madison niets voor mij is. Want ondanks het iets te sterke niveau van horror, zijn het concept van puzzels en het verkennen van een griezelig huis dingen die ik waardeer. Ik heb het gedaan, en veel plezier gehad, in verschillende andere VR-games zoals Blindspot, The Room en 7th Guest en zelfs het vrij recent gespeelde Happy Funland had elementen van een beetje eng zijn. In dit spel is er een soort horror met veel jumpscares en pure schrikeffecten die verder gaan dan wat ik persoonlijk vermakelijk vind.

De game leunt veel op dat soort dingen en ik waardeer het meer als het gewoon een ietwat griezelige sfeer is in plaats van op scherp te moeten zitten tijdens het spelen. Het is voor mij dan ook moeilijk om te voelen dat het leuk is maar ik kan de charme nog wel begrijpen, ik vind het alleen niet leuk om persoonlijk mee te maken. Maar als ik het feit moet negeren dat ik een lafaard ben, zijn er ook bepaalde soorten presentaties die ik niet echt leuk vind. Er zijn een aantal elementen waarvan ik zelf denk dat ze me weghalen van de ervaring, met wankele scènes, wat geklungel met betrekking tot de beelden en andere dingen die ik gewoon niet echt leuk vind. Het is een beetje alsof de game soms niet echt durft te vertrouwen op een effectievere horror, maar je iets te veel angst in het gezicht zal geven om een reactie te creëren.

Madison VR

Ik heb het origineel nooit gespeeld, maar het voelde best leuk om dit toch in VR te kunnen proberen. Het is een formaat waarvan ik persoonlijk wil dat het goed werkt en fantastisch meeslepende ervaringen biedt. Er zijn verschillende momenten waarop ik puzzels heb verkend en opgelost dat ik de sfeer die Madison biedt echt heel erg leuk vind. Het kruipt vaak dichtbij, onderhuids en had zoals gezegd mij op het puntje van mijn stoel. Er zijn enkele frustrerende mechanica en de game volgt hetzelfde pad door veel kamers, maar als je puzzels kunt verkennen en oplossen op de manier die ik leuk vind, is het vermakelijk. Om het gevoel te hebben dat een soort vergelijking tussen het origineel en deze VR-versie eerlijk zou zijn, heb ik delen van een playthrough van het origineel bekeken nadat ik het in VR had gespeeld. Op deze manier kon ik bepaalde sequenties vergelijken en het is fascinerend om te zien hoe goed ze erin geslaagd zijn om het te transformeren en hoe goed veel sequenties eigenlijk werken in virtual reality.

Het is absoluut een spel voor degenen die dit soort horror meer waarderen dan ik, en uiteindelijk vraag ik me af wat het uiteindelijke oordeel is. Ik denk dat het VR-formaat heel goed wordt gebruikt, de beelden en sfeer zijn briljant en de horror is effectief gedaan. Maar tegelijkertijd wordt het naar beneden gesleept door frustrerende dingen in de gameplay en wat ontwerp rond puzzels die niet op een bevredigende manier werken.

06 Gamereactor Netherlands
6 / 10
+
Visueel verbluffend, geweldig geluidsontwerp, extra griezelig in VR
-
Integreren met objecten werkt slecht, soms verwarrend en slecht puzzelontwerp
overall score
Is onze netwerkscore. Wat is die van jou? Netwerkscore is een gemiddelde van de cijfers uit alle landen