Nederlands
Gamereactor
reviews
Ratchet & Clank: Rift Apart

Ratchet & Clank: Rift Apart op pc

Patrik is door tijd en ruimte gesprongen in zijn eerste kennismaking met de voormalige Sony-exclusieve serie van Insomniac Games...

HQ

Ik werd gevraagd om Ratchet & Clank: Rift Apart op pc te testen. Het is alweer een aantal jaren geleden dat het uitkwam. Veel mensen prezen het spel om zijn goddelijke graphics en luchtige aanpak. Ik had de serie nog nooit gespeeld omdat het een Playstation exclusive was, dus dit was mijn eerste kennismaking met de personages en de wereld. Ik moet beginnen met te zeggen dat de Zweedse nasynchronisatie dat de titel automatisch werd ingeschakeld niet verschrikkelijk was. Engels heeft echter de voorkeur en het avontuur begint ermee dat we deel uitmaken van een ceremonie met veel dialoog. Het is pompeus, we lijken de wereld te hebben gered en ik weet niet waarom. Een beetje onderzoek op internet gaf me een beter begrip van het hoe, waarom en wat. Als je nieuw bent bij Ratchet & Clank, zou het wel eens als een zeker nadeel kunnen worden gezien om met deze titel te beginnen.

Al in het begin is duidelijk dat het mis zal gaan en dat doen ze ook. Ik wil enkele pluspunten geven aan de antagonist Dr. Nefarious, een hysterisch cliché van typische snorrende schurken. Er is geen enkel frame bij hem waar hij niet praat over zijn duivelse plannen en over het algemeen in een hoge versnelling staat. Hij is zo hysterisch en vaak onbedoeld grappig dat hij elke keer als hij verschijnt de show steelt. Aangezien we dit al hebben besproken, zal ik niet te veel in detail treden over het verhaal. Ik kan echter wel zeggen dat het me vermaakte met zijn luchtige premisse. Onze schurk gebruikt een wapen dat de barrières tussen dimensies verbrijzelt. Je probeert dit te stoppen en komt terecht in een nogal duistere dystopische wereld. Ondanks dat zijn er lichtpuntjes en wordt het nooit serieus maar is het vooral komisch. De personages zijn levendig en de game is uitnodigend om naar te kijken. Het is soms een beetje alsof je naar een goed gemaakte animatiefilm kijkt. Omdat het er goed uitziet en veel ervan te danken is aan goede belichting, textuurwerk en goed uitgevoerde animaties tot aan de haren. De pc-versie tilt dit echt naar nieuwe hoogten met zijn vermogen om de beelden nog verder te duwen.

Ratchet & Clank: Rift Apart

Aan de technische kant werkt het naadloos op mijn computer en heb ik consequent meer dan 60 frames per seconde. Het enige wat ik niet heb kunnen inschakelen is Nvidia Reflex die alles afsluit. Anders is het mogelijk om deze game er in alle opzichten beter uit te laten zien dan de consoleversie. De instellingen zijn talrijk en u kunt ze naar behoefte aanpassen. De muis en het toetsenbord werken zo goed dat ik er over een controller mee speel. De snelle gevechten lenen zich voor de precisie die de muis kan bieden. Het upgradesysteem beloont je speelstijl door de wapens die je gebruikt te rangschikken. Het moedigt experimenteren aan. Hoewel de gebruikersinterface is ontworpen voor een handheld-controller, is mijn mening dat deze goed werkt, zelfs met traditionele pc-controllers.

Dit is een ad:

Ik ben dol op Insomniac Games en hun aandacht voor detail in verhaal en ontwerp. De humor werkt erg goed en kleine details in hoe massavernietigingswapens met kleine cranks of iets dergelijks worden gelanceerd, creëren meer vreugde dan ernst in het zich ontwikkelende drama. Het hele avontuur is doordrenkt met deze vormen van komedie. Het doet een beetje denken aan de toneelstukken van Monty Python of Rowan Atkinson. Er is echt geen reden waarom het op die manier zou moeten gebeuren, maar het is wel zo. Het is dom, dus het is grappig. Het verdraait en keert alles wat redelijk is. Dat kan ik nog steeds waarderen. We hebben meer Monty Python nodig in onze computerspellen.

Ratchet & Clank: Rift ApartRatchet & Clank: Rift Apart

Als mijn eerste ontmoeting met zowel Ratchet als zijn kleine robot Clank zo goed is, vraag ik me af wat ik heb gemist. Dankzij de opzet met dimensies en het reizen ertussen, zijn er tal van verschijningen van personages die veteranen herkennen en voor mij zal het mijn eerste ontmoeting met hen zijn. Uiteindelijk maakte het niet zoveel uit, want het avontuur is gemakkelijk te volgen en de meeste dingen worden op bijna overdreven manieren uitgelegd. Hoewel het ontwerp met gangen die leiden naar arena's met vijanden iets te geïndustrialiseerd is, is de gameplay soepel met naadloze overgangen. Het is ook allemaal heel eenvoudig en de moeilijkheidsgraad wordt zelden uitdagend op een lonende manier. Ik hou van de gesprekken en de snelle schakelaars tussen actie en platforming. Niets overstijgt zijn welkom en het hele ding is bijna voorbij voordat het begon.

Een van mijn grootste zorgen is de lengte. Aangezien je twee protagonisten speelt, moest de game bijna twee keer zo lang zijn om het echt recht te doen. Ik heb amper tijd om een personage te leren kennen of ik zie de aftiteling. Dit is waarschijnlijk mijn grootste afhaalmaaltijd van het avontuur. Ondanks een geweldig ontwerp, geweldige graphics en geweldige gameplay, is de lengte hier in het nadeel van de titel. Men kan ervaringen in de moderne tijd vaak bekritiseren omdat ze te lang en inhoudsloos zijn, dit is een voorbeeld van het tegenovergestelde. Een te kort (ongeveer 10-12 uur) spel dat te veel probeert in weinig tijd. Het kan ook een indicatie zijn dat ik hoop op meer in de toekomst. Ik zie de serie zeker een toekomst hebben op pc. Hopelijk komen er wat oudere titels naar het format. Voor nu is dit een competent platformactiespel dat vermaakt met zijn humor en indrukwekkende graphics. Dankzij de schietaanpak kan het op zichzelf staan tegen concurrenten zoals Spyro, Crash Bandicoot en andere platforming-nieuwkomers in het formaat.

Dit is een ad:
Ratchet & Clank: Rift ApartRatchet & Clank: Rift Apart

Als je een leuk spel nodig hebt om gewoon achterover te leunen en vermaakt te worden, is dit een competente titel voor dat doel. Het zal je intellect niet uitdagen, maar kan je aan het lachen maken of je dag een tijdje opfleuren. Zoals Playstation-poorten gaan, is dit een van de betere van Sony. Dat betekent niet dat het geen problemen heeft. AMD-gebruikers trokken dit keer aan het kortste eind met aanvankelijk problemen met raytracing. Sommige Nvidia-functies zoals Nvidia Reflex zijn onbruikbaar. Toch ziet het er geweldig uit en werkt het soepel op mijn computer. Spider-Man is nog steeds de koning van de ports, maar dit moet wat worden gepolijst voordat het dezelfde kwaliteit bereikt. Het geluid vult de technologie heel goed aan. Muziek, stemmen en effecten harmoniëren en klinken echt goed. In tegenstelling tot andere titels die ik onlangs heb gespeeld, is de geluidsmix geweldig. Wel voel ik dat de muziek een beetje anoniem is. Het blijft me niet echt bij en ik heb niet het gevoel dat het me boeit.

Over het algemeen is het een charmant avontuur en een goede port van een paar jaar oude Playstation 5-game. Het past goed in de pc-markt en levert briljante technische graphics op het formaat. Het biedt een charmante reis door tijd en ruimte, ook al is het helaas iets te kort. De muziek is niet boeiend, maar de fantastische voice acting en character acting is des te beter. Er is oog voor detail en ondanks dat dit mijn eerste kennismaking met de serie is, ben ik meer dan tevreden. De humor is genietbaar en slaat meer aan dan dat hij mist. Gezien het feit dat de concurrentie op pc een beetje anders is voor dit soort games, kan ik de titel zonder aarzeling aanbevelen. Afgezien van de tekortkomingen die ik heb beschreven, heb ik niet veel anders te zeggen dan dat mijn eerste kennismaking met de serie positief en verrassend goed was.

Ratchet & Clank: Rift ApartRatchet & Clank: Rift Apart
Ratchet & Clank: Rift Apart
Ratchet & Clank: Rift Apart
Ratchet & Clank: Rift Apart
08 Gamereactor Netherlands
8 / 10
+
Charmant, leuk en luchtig avontuur, fatsoenlijke actie en platforming, geestige humor, niets overtreft zijn welkom, geweldige graphics, fantastische verlichting.
-
Een beetje te simpel, een beetje te kort
overall score
Is onze netwerkscore. Wat is die van jou? Netwerkscore is een gemiddelde van de cijfers uit alle landen