Nederlands
Gamereactor
previews
World of Warcraft: The War Within

World of Warcraft: The War Within Preview - Een veelbelovend begin van The Worldsoul Saga

We hebben een heleboel van de aankomende uitbreiding gespeeld en wilden nog veel meer zien.

HQ

Op BlizzCon vorig jaar werd aangekondigd dat World of Warcraft drie nieuwe uitbreidingen krijgt, in wat Blizzard 'The Worldsoul Saga ' noemt. Inmiddels is het werk aan de eerste uitbreiding genaamd 'The War Within ' ver genoeg gevorderd om eerder deze week een hands-on preview in Londen bij te wonen. Naast het praten met enkele van de senior ontwikkelaars op World of Warcraft, was ik in staat om een delve uit te proberen, dit zijn nieuwe dungeon-achtige ontmoetingen die voor het eerst in The War Within zijn opgenomen.

HQ

Tijdens het evenement werd ik eerst getrakteerd op een video waarin alle aankomende functies voor The War Within worden beschreven. Veel hiervan werd al onthuld op BlizzCon. Kortom, The War Within zal de eerste zijn van een trilogie die de verhaallijn van World of Warcraft zal voltooien. Het zal het toneel vormen voor een conflict dat de hele wereld van Azeroth bedreigt, met het terugkerende personage Xal'atath als de belangrijkste schurk van de verhaallijn. Centraal in The War Within staan verschillende lagen van ondergrondse werelden onder Azeroth, de thuisbasis van de Dwergachtige Aarden en het spinachtige ras genaamd de Nerubians.

Toen ik ging zitten om de preview af te spelen, zag ik meteen een van de nieuwe toevoegingen met The War Within komen: Warbands. Met het Warband-systeem kun je voortgang delen met verschillende personages die je hebt gemaakt. Het is eigenlijk een stel personages verzameld rond een vuur, zoals een echte warband, waarmee je een andere kunt kiezen wanneer je maar wilt. Blizzard medewerkers van het evenement legden uit dat het aansluit bij een doel om het spel beter speelbaar te maken voor mensen met minder tijd. Een toevoeging waarvan ik denk dat iedereen het zal waarderen.

Dit is een ad:

Ik besloot om een Shaman te maken, omdat ik het leuk vind om deze klasse in Hearthstone te spelen, waar het totems kan oproepen, net als in WoW. Ik werd toen gedropt op de Isle of Dorn, het startgebied voor The War Within. De Isle of Dorn zelf is een bebost groen eiland met enkele steden verspreid over de stad, met een mooie Dwergenachtige architectuur. Het eiland was nog niet af, dus veel ervan was nog leeg. Op basis van de video's die aan het begin van het evenement werden getoond, zal de Isle of Dorn waarschijnlijk het minst interessante deel van de nieuwe uitbreiding zijn. In plaats daarvan waren de mooiste omgevingen die ik zag die onder de grond, die ik helaas nog niet kon zien.

World of Warcraft: The War Within

Hoe dan ook, toen ik begon, vond er een aanval van Nerubians plaats. Ik heb geruime tijd op het strand tegen de Nerubianen gevochten. Ze zullen veel te zien zijn in The War Within. Het zijn grote, spinachtige wezens met snijdende aanvallen van dichtbij en afstandsaanvallen met webben en gif, afhankelijk van het type Nerubian waar je het tegen opneemt. Briljant genoeg is er ook een arachnofobie-modus voor mensen die bang zijn voor spinnen, waardoor ze in veel minder enge krabben veranderen. Het is eigenlijk een van de favoriete toevoegingen van Maria Hamilton, Associate Design Director voor WoW, vertelde ze me tijdens ons interview: "Als ze krabben worden, is het gewoon zo grappig", waar ik het alleen maar mee eens kan zijn op basis van wat ik zag, hoewel ik vergat het uit te proberen in mijn eigen preview-sessie.

De tijd ging snel voorbij tijdens de preview, omdat ik genoot van het voltooien van enkele van de missies, die varieerden van het verslaan van 10 Nerubians tot het bevrijden van gevangen Earthen en het berijden van een krachtige Gryphon en schieten op een aanvallende kracht van Nerubians. De missies sluiten aan bij de hoofdverhaallijn en bevatten veel in-game tussenfilmpjes die nog niet klaar waren voor de preview. Blijkbaar is er ook een herwerking van heldentalenten, maar het leek me niet enorm impactvol.

Dit is een ad:

Uiteindelijk kwam ik bij de delve die we tijdens de preview konden spelen. Delves zijn een nieuwe manier om alleen of met maximaal vijf vrienden te spelen en toch het grootste deel van de verhaallijn te ervaren. Volgens Holly Longdale, uitvoerend producent van WoW, laten duiktochten "je alles ervaren" als het gaat om verhaallijnen, zelfs als je geen kerkers speelt. Ze stellen je in staat om de verhaallijn solo of met minder mensen voort te zetten. Het is eigenlijk Longdale's favoriete toevoeging in The War Within, legde ze uit: "Het is een ervaring die ik kan spelen met mijn stiefzoon en mijn man. En omdat het snackable is, wat belangrijk is. En ik vind het leuk om gewoon alleen of met familie rond te lopen, zonder dat er tegen me wordt geschreeuwd omdat ik als tovenaar zuig." Ten slotte houdt ze erg van "het idee om ze ook te gebruiken voor verhalen, die gemakkelijk te consumeren zijn."

Dit gebruik voor het vertellen van verhalen werd herhaald door Hamilton. Delves zijn een manier om spelers die liever solo spelen meer van het verhaal te laten ervaren. "We kunnen je in een duik sturen die deel uitmaakt van ons verhaal. We sturen je om dat te ervaren en om enkele doelstellingen in de delve te doen. Dus voor ons is dat ons nieuwste grootste ding voor het vertellen van verhalen. We bouwen deze geweldige ruimtes en het is jammer als spelers die geen kerkers willen doen, die ruimtes niet kunnen zien."

World of Warcraft: The War WithinWorld of Warcraft: The War Within
World of Warcraft: The War WithinWorld of Warcraft: The War Within

De delve die ik speelde had ook zo'n kort verhaal. Sommige aarden mijnwerkers waren door de Nerubiërs in de val gelokt en het was mijn taak om ze te bevrijden. Aanvankelijk vocht ik tegen veel kleine spinnen, terwijl ik de Earthen bevrijdde zodat ze in een grote mijnwerkerswagen konden springen. Zelfs als je een duiksolo speelt, ben je niet de enige. "In een delve heb je een maatje, het is alleen niet altijd een echte", merkte Longdale op. In mijn geval was dit Brann Bronsbaard, die ik kon instellen om me te ondersteunen als genezer of om de meeste schade aan te richten met zijn donderbus, waardoor ik een ondersteunende rol op me kon nemen.

Alles ging goed tot het punt waarop mijn Sjamaan de delve-baas tegenkwam, een grote Nerubian genaamd Web General Ab'enar. Naast krachtige aanvallen duwde de baas met regelmatige tussenpozen mijnkarretjes naar me toe, waardoor de gevechten een soort ritme kregen van aanvallen en dekking zoeken. Helaas heb ik een groot deel van mijn preview-tijd besteed aan het tevergeefs verslaan van deze baas. Zelfs sommige van de meer ervaren mensen om me heen konden de ontmoeting niet kraken met een Shaman.

Blijkbaar zouden er huisdieren zijn die zouden dienen als tanks voor ondersteunende klassen, en deze ontbraken. Toen ik Longdale er later naar vroeg, antwoordde ze lachend dat er in de huidige build "een huisdierprobleem is, zoals altijd".

In de laatste fase van mijn preview-sessie vocht ik tegen een paar grappig uitziende wandelende paddenstoelen en vocht ik tegen een ander leger Nerubians, waar ik exploderende vaten in hun holen gooide. Ik nam ook af en toe de tijd om rond te vliegen op mijn Gryphon, die nu een dynamisch vliegvermogen heeft waardoor je een aantal luchtmanoeuvres kunt doen. Het is een geweldige manier om op de kaart te komen. Op een gegeven moment dook ik in een groot gat in de grond, dat eruitzag als een aarden mijn.

World of Warcraft: The War WithinWorld of Warcraft: The War Within
World of Warcraft: The War Within

Al met al lijken de nieuwe omgevingen interessante nieuwe toevoegingen aan WoW. Hoewel de natuurlijke delen van de onvoltooide Isle of Dorn er prima uitzagen, waren het de steden in dwergenstijl en de ondergrondse opgraving die er het meest veelbelovend uitzagen. En bovenal vind ik het jammer dat ik de ondergrondse delen van de nieuwe uitbreiding niet kan bezoeken, zoals de Nerubiaanse stad Azj-kahet. De preview-video van het ondergrondse gebied concentreerde zich rond een groot kristal, Hallowfall genaamd, en een enorme ondergrondse koepel met zelfs vliegmachines om je te verplaatsen.

Concluderend, mijn preview van The War Within heeft me hongerig gemaakt om meer te weten te komen over wat er gaat komen. Het Warcraft universum is gewoon heel gemakkelijk om enthousiast over te worden, zelfs als je niet veel weet van het verhaal erachter. Ik heb genoten van het spelen van de delve, waarvan ik denk dat het zowel een leuke als een zeer praktische toevoeging zal zijn voor spelers die op zoek zijn naar meer hapklare inhoud. De Isle of Dorn leek echter de minst spectaculaire van de aankomende nieuwe gebieden, ook al was het grootste deel van de kaart nog niet klaar voor de preview. Hoewel ik niet veel commentaar kan geven op enkele van de meer technische gameplay-herwerkingen, heb ik de indruk dat spelers genoeg interessante nieuwe gebieden zullen hebben om alleen of met vrienden te verkennen wanneer The War Within later dit jaar uitkomt.